Cursussen | Training | Ontwikkeling

“Maak je eigen Dansverhaal”

Leren en ontwikkelen in beweging?
Spel en beweging zijn van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van kinderen. Spel stimuleert de motorische, sociaal-emotionele, cognitieve en taalontwikkeling meer dan welke andere activiteit dan ook. Helaas komt in de huidige maatschappij bewegen en spelen steeds meer onder druk te staan. Kinderen brengen steeds meer tijd zittend binnen door, zowel op school als thuis. Een trend die versterkt wordt door de opkomst van de (spel)computer, tablet en smartphone. Op verschillende gebieden heeft dit verstrekkende gevolgen. Een toenemend aantal kinderen krijgt te maken met overgewicht, daarnaast neemt de fitheid van kinderen af en neemt het aantal uren dat we zitten toe.

Bewegen=leren
Naast dat bewegen en spelen van belang zijn om om de gezondheid te bevorderen is er binnen de kinderopvang en het onderwijs ook steeds meer aandacht voor bewegend leren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat flinke fysieke inspanning de hersenen stimuleert om meer verbindingen aan te leggen. Meer complexe bewegingsactiviteiten zoals tikkertje, dribbelen, voetbal en touwtje springen doen een direct beroep op de executieve functies van kinderen. Dans kan qua complexiteit in ditzelfde rijtje geplaatst worden.

Een rijke leeromgeving!
Beweging, spel en dans zijn dus van wezenlijk belang voor het kinderbrein. Bewegingssituaties zijn op zichzelf voor kinderen al een hele rijke leeromgeving waarin zij naast het vergroten van hun motorische vaardigheden, eveneens veel kunnen leren op cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Door als professionals die werken met kinderen meer vakoverstijgend te gaan kijken, kunnen we zowel in de groep, als buiten (op het plein), als in de gymzaal kinderen binnen een hele betekenisvolle context laten oefenen met doelen op verschillende ontwikkelingsgebieden. Ga eens met collega’s om tafel om te kijken waar kansen liggen en ondersteun elkaar om meer bewegend te gaan leren.  Op zoek naar inspiratie? Met ons aanbod voor professionals ondersteunen we je graag!

Breng jij leren in beweging?

Cursus: “Maak je eigen Dansverhaal”

 • Wil je beter aan kunnen sluiten bij de beweegbehoefte van het jonge kind?
 • Zou je graag meer willen dansen in de klas of op je groep?
 • Zou je graag meer vakoverstijgend willen werken?
 • Wil je leren hoe je dans bewust kan inzetten om de brede ontwikkeling van kinderen te stimuleren?
 • Wil je een duidelijk stappenplan om sneller en eenvoudiger een ‘leerrijke dansactiviteit’ te ontwerpen?

Maak je eigen Dansverhaal!

Inhoud van de cursus:

Tijdens drie praktische dagdelen leer je hoe je vanuit een thema of boek verschillende soorten dansactiviteiten kunt ontwerpen voor het jonge kind. Je ervaart en leert hoe je op speelse wijze taal en beweging aan elkaar kunt koppelen en wat dit doet met het kinderbrein. Na de cursus heb je de kennis en toegang tot handige hulpmiddelen, om sneller en makkelijker een leerrijke dansactiviteit te ontwerpen. Wil je meer weten over wat kinderen allemaal kunnen leren tijdens een ‘Dansverhaal”, lees dan dit artikel op Linked-in.

Wat levert deze cursus je op?

 • Een duidelijk stappenplan met werkbladen zodat je voortaan met gemak dansactiviteiten kunt ontwerpen;
 • Een volledig uitgewerkt “Dansverhaal”;
 • Kennis over het jonge brein en de waarde van bewegend leren;
 • Een reader zodat je alle informatie uit de cursus op een later moment nog eens door kan nemen;
 • Een inspiratiepakketje met dansmaterialen;
 • Toegang tot een digitale omgeving waarin je met je cursusgenoten lesactiviteiten kunt uitwisselen.
 • Tot slot krijg je als bonus in 2020 als een van de eersten toegang tot een superhandige tool waardoor je je voorbereidingstijd kunt halveren!

Cursuslocatie & Kosten

Cursuslocatie

De cursus “Maak je eigen Dansverhaal” voor “jonge kind professionals” wordt gegeven in het fysiopraktijkcentrum Hooiweg. De praktijk ligt op loopafstand van het station Zuidhorn en is zowel per bus als per trein goed bereikbaar. Er is bij de praktijk en in de nabije omgeving veel parkeermogelijkheid. Onderstaand vind je het adres:

Studio Stap
Fysiopraktijkcentrum Hooiweg
Hooiweg 2
9801 AJ Zuidhorn

Kosten

In het schooljaar 2019-2020 worden nog twee cursussen “Maak je eigen Dansverhaal” gegeven voor verschillende professionals die werken werken met het jonge kind (± 2-7 jaar), zoals pedagogisch medewerkers en kleuterleerkrachten. Wil jij komend schooljaar ook swingend van start en kinderen meer bewegend laten leren? 

De cursussen worden gegeven op vrijdagmiddag van 15.00-18.00 uur. De kosten van de cursus zijn €250,- exclusief BTW. Ben je geïnteresseerd dan kun je je inschrijven via onderstaande knoppen of contact met mij opnemen indien er nog vragen zijn. Er zijn slechts 8 plekken per cursus, breng leren in beweging en meld je snel aan!

Cursusagenda & inschrijving

Cursusagenda

Cursus “Maak je eigen Dansverhaal”: mrt | apr 2020   vrijdagmiddag 15.00-18.00 uur ( 20 maart | 3 april |17 april).  Let op! In verband met de maatregelen als gevolg van het coranavirus wordt deze cursus geannuleerd. De cursus zal verschoven worden naar een later moment dit jaar.

Cursus “Maak je eigen Dansverhaal”: mei| jun 2020  vrijdagmiddag 15.00-18.00 uur ( 22 mei | 5 juni | 19 juni). Let op! In verband met de maatregelen als gevolg van het coranavirus wordt deze cursus geannuleerd. De cursus zal verschoven worden naar een later moment dit jaar.

Inschrijven cursus

Ben jij er klaar voor om swingend van start te gaan? Via de onderstaande buttons kun je je inschrijven voor een cursus “Maak je eigen Dansverhaal”. Wil je graag wat meer informatie of wil je nog even overleggen? Geen enkel probleem! Neem gerust contact op via het contactformulier.

Na inschrijving krijg je automatisch een kopie van je inschrijving gemaild. We zullen vervolgens binnen 5 werkdagen via de mail contact met je opnemen om je inschrijving definitief te bevestigen. Je ontvangt dan ook verdere aanvullende informatie. Je kunt hier de algemene voorwaarden voor Studio Stap: cursus “Maak je eigen Dansverhaal” voor professionals bekijken. Onze privacyverklaring kun je hier lezen.

Maak je eigen Dansverhaal: mrt-apr | vrijdagmiddag

Voor 'jonge kind' professionals

In verband met de maatregelen als gevolg van het coronavirus wordt deze cursus geannuleerd. De cursus zal verschoven worden naar een later moment dit jaar.

Maak je eigen Dansverhaal: mei-jun| vrijdagmiddag

Voor 'jonge kind' professionals

In verband met de maatregelen als gevolg van het coronavirus wordt deze cursus geannuleerd. De cursus zal verschoven worden naar een later moment dit jaar.

Training | workshops | ontwikkeling

Cursus: “Maak je eigen Dansverhaal” op locatie

Liever de cursus “Maak je eigen Dansverhaal” voor professionals op jullie eigen locatie? Het is ook mogelijk om een cursus op de eigen locatie te volgen met een groep collega’s. Neem voor meer informatie contact op via onze contactpagina

Trainingen & workshops op maat

Naast de cursus “Maak je eigen Dansverhaal” biedt Studio Stap ook de mogelijkheid om trainingen en workshops op maat te geven op het gebied van bewegend leren. Neem voor meer informatie of overleg gerust contact met ons op.

Ontwikkeling

Zoek jullie ondersteuning bij het schrijven van een pedagogisch beleidsplan voor jullie kinderopvang?  Zijn jullie op zoek naar een compleet uitgewerkte en voor jullie op maat gemaakte serie danslessen voor het jonge kind? Of heb je misschien een andere vraag die hieraan gerelateerd is? We ondersteunen jullie graag bij onderwijs- en beleidsontwikkeling. Stuur een berichtje via onze contactpagina en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Bekijk onze laatste pins!

Terug naar het aanbod van Studio Stap?